Socialt kapital och dess betydelse för förmågan att utvecklas : en studie om socialt kapital i form av samarbete mellan livsmedelsproducerande företag i Fjärdhundraland

University essay from SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Abstract: Den här kandidatuppsatsen inom ämnet landsbygdsutveckling syftar till att undersöka hur socialt kapital i form av samarbete och nätverk bidrar till små, livsmedelsproducerande företags förmåga att utvecklas, och på så sätt kunna möta en efterfrågan på lokal mat. Jag har genom en kvalitativ metod undersökt företag som är verksamma och medlemmar i Fjärdhundraland ekonomiska förening och från min studie framgår att mina informanter märker av ett extra stort intresse för deras produkter under den pågående coronapandemin, men att det även i vanliga fall är hög efterfrågan. Hur ska de göra för att kunna bemöta den efterfrågan? Kan socialt kapital hjälpa dem att utveckla sina företag för att kunna göra det, och i så fall hur? Vidare förs också en diskussion om hur det sociala kapitalet i Fjärdhundraland kan anses göra nytta för områdets utveckling i stort. Analysen visar att socialt kapital får betydelse för företagarna genom att samarbeten inleds, kunskapsöverföring underlättas och förväntningar uppstår som bidrar till att nätverket upprätthålls. De här aspekterna bidrar således till att ett utrymme för verksamheter att utvecklas och etableras i uppstår, vilket i sin tur bidrar till en levande landsbygd.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)