Elstimulering av lammslaktkroppar med avseende på köttkvalitet

University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and Health

Author: Hanna Thelin; [2021]

Keywords: Elstimulering; volt; lamm; slaktkropp; köttkvalitet;

Abstract: Syftet med denna litteraturstudie var att ta reda på hur elstimulering (ES) av lammslaktkroppen påverkar köttkvalitetsparametrar och vilka effekter vi kan förväntas se på köttkvalitet, samt om det skulle vara intressant att använda ES vid slakt av lamm i Sverige. Sverige importerar idag cirka 70 % av det lamm- och fårkött som konsumeras vilket väcker frågan om hur det inhemska lammköttet kan göras mer konkurrenskraftigt för att minska importen. Vid sammanställning av litteratur framkommer att lammköttskvaliteten påverkas av faktorer så väl före som efter avlivning och antalet köttkvalitetsparametrar för att beskriva lammköttskvaliteten är många. Fokuset inom forskningen handlar bland annat om att jämföra pH-sänkning, skärmotstånd, färg och sensorisk bedömning av lammkött. Elstimulering visar sig påskynda pH-sänkningen så att lammslaktkroppen kan kylas ned fortare. Även ES oberoende av voltstyrka påskyndar pH-sänkningen och visade på lägre skärmotstånd, ökad sensorisk kvalitet och i några studier även ökad färg. Utifrån de lästa studierna i detta arbete skulle ES kunna användas på svenska slakterier för att öka mörheten på svenskt lammkött.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)