Klinisk och subklinisk ketos hos mjölkkor : enkätstudie bland KetosKoll-användare

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: Energibehovet hos kor runt kalvning är skiftande, vilket kan skapa problem med energibalansen om det inte tas i beaktning. Ett förlängt förlopp av negativ energibalans kan leda till ett tillstånd som kallas ketos. Ketos kan kopplas till exempelvis minskad mjölkavkastning och fertilitetsproblem, detta kan således påverka lantbrukarens ekonomi negativt. Det här examensarbetet är utfört i samarbete med Agricam med syftet att göra en litteraturstudie om klinisk- och subklinisk ketos och hur ketos kan förebyggas under sintiden. Syftet var även att sammanställa kostnader kopplade till klinisk- och subklinisk ketos. Syftet var även att få en inblick i hur Agricams användare ser på ketos idag. För att undersöka syftet skickades en enkätundersökning ut till befintliga kunder hos Agricam som testar sina besättningar för ketos. Enkäten berörde exempelvis frågor kring hur gården provtar sina kor för ketos idag och hur de använder Agricams produkt KetosKoll idag. För att fördjupa förståelsen ytterligare analyserades hur dessa användare arbetar med ketos genom att titta på insamlade data från några av gårdarna som svarade på enkäten. Slutsatserna från litteraturstudien visade att ketos kan mätas på flera olika sätt och att det inte finns något universellt gränsvärde som används för att fastställa diagnos av subklinisk- eller klinisk ketos. Det går dock att utskilja att subklinisk ketos verkar förekomma i de flesta besättningar och i högre grad än klinisk ketos. Det finns ekonomiska förluster kopplade till både klinisk- och subklinisk ketos. Slutsatsen av enkätstudien och analysen av ketos-datan från gårdarna är att både arbetet kring ketos och prevalensen av ketos skiljer sig mellan gårdar.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)