En ny grön våg? : en studie om community supported agriculture i Sverige

University essay from SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Abstract: Mat är grunden för vår existens och en viktig del av var människas kultur och tradition. Idag är intresset för mat och hälsa stort hos den svenska konsumenten, samtidigt som allt färre lantbrukare producerar vår mat i Sverige. De lantbrukare som fortsätter driva lantbruk ökar istället sin produktivitet och blir mer storskaliga. Idag är det bara några få procent av Sveriges befolkning som håller på med lantbruk. Detta arbete handlar om Community Supported Agriculture och dess utveckling i Sverige. Community Supported Agriculture innebär att konsumenten och producenten skriver ett direktavtal mellan varandra, där konsumenten köper en andel i den kommande skörden eller djuret från gården. I arbetet undersöker jag även Community Supported Agricultures bidrag till hållbar utveckling. Jag har använt en kvalitativ arbetsmetod och genomfört litteraturstudier, intervjuer, deltagande observationer och följt digitala medier inom området. Resultatet visar att Community Supported Agriculture fortfarande är relativt nytt i Sverige men att det blir allt vanligare. Det är främst de senaste 3-4 åren som antalet gårdar har ökat och idag finns gårdar utspridda i hela Sverige. Dessa bidrar till hållbar utveckling på den svenska landsbygden, både ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)