Kött- och benmjöl i fjäderfäfoder

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: I samband med utbrottet av Bovin Spongiform Ecefalopati (BSE) i Storbritannien utfärdades ett förbud mot utfodring av kött- och benmjöl till livsmedelsproducerande djur. År 2021 godkändes en ändring av Europaparlamentets och rådets förordning nr 999/2001 som innebar ett godkännande att utfodra fjäderfä med animaliskt protein från gris. Syftet med denna studie är att undersöka vilken nutritionell sammansättning köttfodermjöl från gris har och vad som kan vara en lämplig inblandningsnivå i foderblandningar till fjäderfä. Idag utgörs foderblandningar till fjäderfä av 50–70% spannmål samt proteinråvaror såsom sojamjöl, ärt, rapsmjöl, samt fiskmjöl i ekologiska foder. Animaliskt protein karaktäriseras av en hög andel protein med en bra profil av essentiella aminosyror samt frånvaron av råfiber och andra anti-nutritionella ämnen. Inom EU ska biprodukterna från gris bearbetas på ett sådant sätt att kärntemperaturen överstiger 133 °C i minst 20 minuter samt att det ska ske under ett tryck på 3 bar. Bearbetningsmetoden är avsedd att förändra den fysiska formen, förstöra mikroorganismer eller avlägsna oönskade ämnen samt att förbättra smaklighet och smältbarhet. Vetenskapliga studier har sammanställts där slutsatsen är att en inblandningsnivå runt 5–10% är det som har gett bäst resultat. Vid jämförelse av olika proteinråvaror finns det en tydlig jämförbarhet av näringsvärden mellan kött- och benmjöl och sojamjöl. Det kan göra det möjligt att delvis ersätta importerad soja med animaliskt protein i foderblandningar.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)