Fårens anpassning till värme och kyla

University essay from SLU/Dept. of Agricultural Research for Northern Sweden

Abstract: Får finns i stora delar av världen och i helt olika miljöer. För att klara av att leva väl under så vitt skilda levnadsförhållanden har flera hundra olika raser utvecklats, vilka skiljer sig bland annat vad beträffar ull, storlek o fettdeponering. I Sverige ökar produktionen av lamm året runt, vilket innebär att lamning sker även under de kallaste vintermånaderna. Detta skulle kunna innebära problem då lammen kan ha svårt att hålla sin kroppstemperatur vilket påverkar överlevnaden. Insatser som kan göras för att förbättra lammens chanser är att utfodra tackan väl, klippa tackan några veckor före lamningen, se till att tackan slickar sitt lamm torrt och försäkra sig om att lammet har god tillgång på mjölk. Det kan också vara motiverat att isolera fårhuset för att lammen ska ha möjlighet att lättare hålla rätt kroppstemperatur även under kalla förhållanden. I varmare delar av världen ligger problemen snarare hos de vuxna djuren och förmågan att göra sig av med överskottsvärme. Då foderintaget kan påverkas negativt av höga temperaturer kan det vara viktigt att inte fodra med för mycket fibrer, samtidigt kan även utfodringstidpunkten spela roll för att minska värmestressen. I miljön är det viktigt att tillgång till skugga eller ventilation finns för att underlätta och öka fårens välfärd och produktion.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)