Learning from Finnish food culture : Using food culture as a way to investigate Finnishness and translating it into architecture

University essay from KTH/Arkitektur; KTH/Arkitektur

Abstract:

Frågeställning

Hur översätter man och representerar ett lands kultur genom arkitektur? 

Går det att skapa en mer lättillgänglig arkitektur genom vår metod och ingång?

Ingång/Metod

Genom en folklig ingång studera landets matkultur/traditioner kring mat samt tillhörande miljöer lära sig om landet.

Tillämpning

Finska institutet är en kulturinstitution avsedd att främja finsk kultur och sprida denna i Sverige. Den kultur som representeras idag kan kompletteras med en mer direkt och upplevelsebaserad approach. Genom att ta del av landets okända matkultur skapas en enkel ingång för gemene man att få en första upplevelse utav landet. 

Resultatet

En finsk restaurang, bar och utställningslokal i Finska institutets bottenvåning i centrala Stockholm samt en bok om finsk matkultur och dess arkitektur. Lokalerna i det ritade förslaget är gestaltade utifrån en upplevelsebaserad metod som handlar om att studera folkliga traditioner och karaktärsdrag, med avstamp i landets matkultur. I egenskap av arkitekter ger vi dessa teman och ledord dess materialitet, rumslighet och atmosfär. 

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)