Produktion och konsumtion av mjölk och ost samt hur kan klimatmålen till 2030 uppnås : en jämförelse mellan Sverige, USA och Indien

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Abstract: Syftet är att ta reda på hur konsumtion och produktion av mjölk och ost ser ut i Sverige, USA och Indien och hur de tre länderna arbetar med klimatmålen till 2030. I Sverige har mjölkproduktion, mjölkkonsumtion och ostproduktion minskat mellan 1995 och 2015, däremot har ostkonsumtionen ökat. I USA har mjölkkonsumtionen minskat, medan mjölkproduktionen, ostproduktionen och ostkonsumtionen ökat från 1995 till 2015. Produktionsprocessen av mjölk i Sverige och USA skiljer sig på främst två sätt: Storleken på besättningen samt Gränsvärden för antal bakterier och somatiska celler. Jäm-fört med Indien skiljer sig produktionen på flera sätt. I Indien är det vanligt med mjölkning för hand och korna producerar en mindre mängd mjölk. Däremot är man självförsörjande på mjölk i Indien då många av familjerna producerar sin egen mjölk. När det kommer till arbetet med klimatmålen och Parisavtalet arbetar Indien för att 40 procent av all energi ska vara fossilfri samt att inga bilar som drivs på bensin eller diesel ska säljas år 2030. I Sverige arbetar man med alla 17 målen, men största utmaningen ligger i målet hållbar konsumtion och produktion. Detta beror på att vår konsumtion idag påverkar vår hälsa, miljön och klimatet på ett negativt sätt. USA har dragit sig tillbaka från Pa-risavtalet och arbetar inte längre med agenda 2030. Däremot arbetar 21 av 50 stater med egna planer för att förhindra klimatförändringen.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)