Livmoderinflammation hos mjölkkor efter kalvning

University essay from SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry

Abstract: Produktionstrycket i dagens mjölkindustri är mycket högt, vilket innebär stora påfrestningar på de högproducerande mjölkkorna. Avel för specifika produktionsegenskaper har gjort att dagens mjölkproducerande kor har svårt att bli dräktiga samt de löper en ökad risk för att drabbas av livmoderinflammation, negativ energibalans och olika störningar i postpartumperioden. Detta ger en minskad mjölkmängd samtidigt som behandlingskostnaderna ökar. Omställningen från dräktighet till att börja syntetisera mjölk är en påfrestning för kon som gör att många kor hamnar i negativ energibalans, då de inte hinner ställa om och omfördela energireserverna. Denna litteratursammanställning fokuserar på förändringarna i reproduktionsorganen i samband med kalvning. Samt vilka faktorer som påverkar risken för att en mjölkko ska utveckla livmoderinflammation. Immunförsvaret spelar då en stor roll i hur motstånds-kraftig kon är mot patogener efter kalvning när kroppen är ur balans. För att kon ska återhämta sig och återgå till östralcyklen krävs det tillbakabildning av livmodern och dess slem-hinna samt att bakterier som kontaminerat livmodern under kalvning och postpartum elimineras. Denna process kallas för involution. Blir det störningar i involutionen finns det risk för utveckling av livmoderinflammation, vars allvarlighetsgrad kan variera. En obehandlad livmoderinflammation innebär risk för infertilitet, för tidig utslagning ur produktionen och stora ekonomiska förluster. Livmoderinflammation är således ett vanligt förekommande problem i dagens mjölkindustri. Ökade kunskaper om riskfaktorerna och förebyggande åtgärder är av stort intresse.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)