Effekter på mjölkmängd och mjölksammansättning när ko och kalv hålls tillsammans i tidig laktation

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Abstract: Det finns ett intresse hos allmänheten för mjölkproduktion där ko och kalv hålls tillsammans istället för att separeras direkt efter födseln. Syftet med denna litteraturstudie var att sammanställa den information som finns i vetenskapliga artiklar om hur mjölkmängd och mjölksammansättning påverkas av att ko och kalv hålls tillsammans i tidig laktation. Utformningen av systemen i studierna som granskades i denna studie skiljde sig åt, i majoriteten av studierna användes system med begränsad digivning, där ko och kalv hållits tillsammans under vissa tider av dygnet. I tre av sex studier som mätte mängd säljbar mjölk, var mängden säljbar mjölk mindre från kor som hållits med kalv. Nästan två gånger så stor mängd säljbar mjölk erhölls från kor som inte gett di till kalv. I en av sex studier var mängden säljbar mjölk större från kor som hållits med kalv, medan två studier inte kunde konstatera några signifikanta skillnader i mängden säljbar mjölk. Fetthalten var lägre i mjölk från kor som hållits med kalv i tre av fem studier. Trots att det fanns en numerisk skillnad i mjölkens proteinhalt i alla studier visar de inte på några tydliga samband och ingen av studierna konstaterade några signifikanta skillnader. En förutsättning för lönsamhet och hållbarhet i mjölkföretag är att producera en säker råvara med goda processegenskaper, som kan omvandlas till olika mjölkprodukter som lever upp till konsumenters förväntningar och värderingar. Därför bör forskningen fortsatt fokusera på konsumenters attityder kring ett sådant system, hur det praktiskt kan utformas samt hur produktionsfaktorerna påverkas av att ko och kalv hålls tillsammans.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)