Hot och stress – en livsmedelsinspektörs vardag?

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Abstract: I Sverige ser man en ökad trend av stress och antalen hot som personer utsätts för. Hot och stress är något som många kan bli utsatta för idag, inom olika yrken och yrkesroller. Kommunala livsmedelsinspektörer är ett sådant yrke där hot och stress kan förekomma. I det här examensarbetet undersöks den upplevda utsattheten för hot och stress hos kommunala livsmedelsinspektörer i Sverige. Studien genomfördes främst med en kvantitativ metod som också kombinerades med kvalitativa inslag genom en online-baserad enkät. Totalt besvarades enkäten av 288 livsmedelsinspektörer där 80,56% var kvinnor, 18,75% män och 0,69% annat. Resultatet visar att nästan hälften (45,30%) av de svarande deltagarna någon gång blivit utsatt för hot i sin yrkesroll samt att 76,40% känner någon livsmedelsinspektör som blivit utsatt för hot. Mer än hälften av deltagarna känner att kvaliteten på inspektionerna påverkas negativt när de upplever sig hotade. Majoriteten av deltagarna upplever sig stressade när de ska genomföra en inspektion där de i förväg vet att det skulle kunna bli hotfullt. Stressen som upplevs på arbetstid, menar en övervägande del, också påverkar deltagarna utanför arbetstid på grund av att stressen blir ihållande. Den kvalitativa analysen visar att deltagarna föredrar att arbeta i par, ha stöttande kollegor och chefer samt att ha rutiner och utbildning skulle öka deras trygghetskänsla när de är på inspektion. Att främja livsmedelsinspektörers trygghetskänsla och minska den upplevda stressen skulle kunna leda till bättre välmående inspektörer samt en bättre kvalitet på de inspektioner som genomförs.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)