Effect of insoluble fibre enrichment on egg quality in laying hens

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: Studien var en del i ett större projekt som syftade till att undersöka hur värphöns påverkas beteendemässigt och nutritionellt av ökad konsumtion av olöslig fiber. I det nu aktuella projektet undersöktes hur ökat intag av olöslig fiber påverkar äggkvalitén. Fiberkällan utgjordes av halmpellets som antingen blandades i fodret med 3 % inblandning, alternativt utgjorde strömaterial för att undersöka strömaterialets betydelse som fiberkälla. Två olika hybrider ingick i försöket, 720 Lohmann Selected Leghorn (LSL) och 720 Lohmann Brown (LB), varav halva antalet av varje hybrid hölls i frigående system och andra hälften i inredda burar. Totalt insamlades och undersöktes 180 ägg från varje inhysningssystem då hönorna var 31-32 veckor gamla. Vid 51 veckors ålder upprepades proceduren i burstallet, då ytterligare 180 ägg samlades in. Ett tiotal parametrar för inre och yttre äggkvalitet mättes på laboratorium och resultaten bearbetades med hjälp av det statistiska analysprogrammet SAS med avseende på behandling, hybrid och ålder samt interaktioner däremellan. Konsumtionen av strö mättes också och beteendestudier gjordes för att studera hur hönorna interagerade med strömaterialet. Strökonsumtionen varierade mellan 2,1 och 4,1 g/höna och dag vid 45 veckors ålder och var signifikant högre hos LB än hos LSL. Det fanns inga effekter av fiberberikning i frigående systemet, men där kunde den planerade mätningen vid äldre ålder inte genomföras vilket i sin tur resulterade i att en jämförelse mellan inhysningssystem uteblev. Inte heller i bursystemet fanns påverkan på inre äggkvalitén av ökat fiberintag. Däremot fanns en tendens till att ökat fiberintag gav sämre skalstyrka och lägre viktprocent skal i bursystemet. Skalkvalitén påverkades i högre grad hos LB som hade en högre konsumtion av strömaterial och därmed högre totalt fiberintag jämfört med LSL. Resultaten visar att 3 % halm i fodret inte försämrar äggkvalitén, men att hänsyn även behöver tas till intag av strömaterial när man bedömer totalt fiberintag och hur äggkvalitén kan påverkas. Hybrid och ålder hade signifikant påverkan på flera av kvalitetsparametrarna, i såväl inre som yttre äggkvalitet.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)