Temperaturmätning på gris - en jämförelse mellan infrarödmätning på hud och rektaltemperatur

University essay from SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

Abstract: Under en tidsperiod på tretton veckor mättes temperaturen på tvåhundratjugo suggor och etthundraåttiotre smågrisar i grisningsboxar vid SLUs forskningsanläggning. Vid varje mätningstillfälle mättes rektaltemperatur samt hudtemperatur på tryne, öra, bog, länd och vulva. Varje mätområde på huden mättes tre gånger vid ett mättillfälle, två olika IR-termometrar användes. Detta innebar totalt ettusen etthundra enskilda mätningar på suggor och niohundrafemton mätningar på smågrisar. som samlades in och analyserades avseende korrelation mellan de olika mätområdena på huden och rektaltemperaturen. Det undersöktes även huruvida rektaltemperatur över trettionio grader på suggor kunde upptäckas med den infraröda mätningen, sensitivitet och specificitet undersöktes avseende detta. Försöket gjordes för att utvärdera huruvida IR-termometer är ett alternativ till rektaltermometer för personal inom grisproduktion. Studien utfördes på sådant vis som en anställd inom grisproduktionen antogs skulle utföra mätningen. Det antogs också att personal i grisstallar enbart mäter grisen en gång. För att belysa hur en isolerad mätning kan skilja från en direkt följande mätning gjordes ingen sammanslagning av mätresultat till medelvärden. Viss korrelation med rektaltemperatur sågs vid IR-mätning på tryne (r=0,13), bog (r=0,21) och länd (r=0,16) på suggor. För smågrisar sågs en viss korrelation med rektaltemperatur vid IR-mätning på bog (r=0,16). Sensitiviteten för att upptäcka rektaltemperatur över trettionio grader var låg (Se = 59). Specificiteten var högnär hudtemperaturen med IR termometer var över eller lika med trettiotre grader (Sp = 100). Mätresultaten visar att IR-mätning av hudtemperatur inte är en tillförlitlig metod att identifiera suggor med förhöjd kroppstemperatur, mätningen påverkas för lätt av möjliga felkällor.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)