Hundägares motivation till utfodring med färskfoder och deras inställning till sterilisering av foder: en enkätstudie

University essay from SLU/Dept. of Clinical Sciences

Abstract: Att utfodra sin hund med färskfoder, även känt som Raw meat based diets (RMBD), har ökat i popularitet de senaste åren. Förespråkare av dieten menar att den är överlägsen traditionella våt- och torrfoder gällande näringsinnehåll och positiva effekter på hundens hälsa. Kritiker framhåller istället att den medför risker för bland annat infektion, näringsobalans, gastrointestinala skador och tandfrakturer. Vetenskaplig litteratur behandlar framförallt risken för förekomst av patogena bakterier och parasiter i rått kött som kan orsaka sjukdom hos djur såväl som djurägare. Flertalet studier har påvisat förekomst av bland annat ESBL-producerande Escherichia coli, Salmonella spp. och Listeria monocytogenes i färskfoder. Även parasiter som Sarcocystis cruzi och Toxoplasma gondii har påvisats. Det finns olika metoder för att reducera antalet mikroorganismer i foder och livsmedel. Traditionella hundfoder utsätts oftast för värmebehandling, autoklavering eller extrudering, medan färskfoder inte genomgår någon typ av sterilisering. Utöver de steriliseringsmetoder som används vid traditionell tillverkning av husdjursfoder finns det fler, mindre vedertagna, metoder varav högtrycksbehandling (High Pressure Processing, HPP) och livsmedelsbestrålning (Food irradiation) är två exempel. Syftet med denna studie var att undersöka vad som motiverar hundägare till att utfodra sina hundar med färskfoder, när litteraturen i så stor utsträckning behandlar riskerna. Vad har de för erfarenheter, åsikter och kunskaper om färskfoder och finns det intresse för ett foder som på något vis behandlats för att minska spridningen av patogena bakterier och parasiter? Studien utgjordes av en enkät som riktade sig till hundägare som utfodrar sin hund med färskfoder. Enkäten var webbaserad och distribuerades via Facebook samt via mailutskick till hundägare i Uppsala län, 425 fullständiga enkätsvar erhölls och datan bearbetades deskriptivt. Enkätstudien kompletterades med en litteraturstudie av vetenskapliga artiklar och facklitteratur. Resultatet från enkät- och litteraturstudien visade att den främsta anledningen till att hundägare väljer att utfodra sin hund med färskfoder är att de vill utfodra sin hund med en så naturlig och hälsosam kost som möjligt. De har hört talas om många fördelar med dieten, som de också säger sig uppleva hos sina egna hundar. Majoriteten av respondenterna i enkätstudien hade även hört talas om risker med dieten, inklusive den som bakterie- och parasittillväxt utgör, men var i stor utsträckning inte oroade över dessa risker. Överlag ansåg respondenterna att färskfoder är överlägset traditionellt behandlat foder, men samtidigt uttryckte en del ett visst intresse för sterilisering, förutsatt att innehållet i fodret som blir behandlat liknar färskfoder. På direkt fråga om de skulle vara intresserade av ett steriliserat foder som innehållsmässigt liknar färskfoder svarade 31 % ”Ja”, 31 % ”Nej” och 38 % ”Kanske/Vet ej”. Inställningarna till de specifika steriliseringsmetoderna som presenterades i studien, d.v.s. uppvärmning, autoklavering, högtrycksbehandling och livsmedelsbestrålning, varierade kraftigt. Det alternativ som flest (27 %) var positivt inställda till var högtrycksbehandling. Det kan därför ses som ett möjligt alternativ till traditionell behandling av husdjursfoder då det enligt litteraturen ska sterilisera fodret utan att reducera näringsinnehållet, samt var det alternativ som flest respondenter i denna studie var positivt inställda till. Slutligen efterfrågas ytterligare forskning på den kliniska betydelsen av olika typer av utfodring.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)