Development of High Capacity Dispensing System

University essay from Luleå/Department of Business Administration, Technology and Social Sciences

Author: Angelica Nordstedt; Linda Nilsson; [2012]

Keywords: Produktdesign;

Abstract: Denna rapport är resultatet av ett examensarbete utfört under våren 2012 vid SCA Hygiene Products i Göteborg. Examensarbetet är det slutgiltiga projektet i vår civilingenjörsutbildning Teknisk Design vid Luleå tekniska universitet. Examensarbetet gjordes i samarbete med Björn Larsson PD&I Tissue, Global Hygiene Category på SCA i Göteborg.
Syftet med examensarbetet var att utforma ett nytt servettsystem för lunchrestauranger med betalande gäster. Det nya servettsystemet skulle medge en smidigare hantering genom enklare påfyllning, laddning av servetter och annan daglig service. Servettsystemet skulle även vara lätt att förstå för en förstagångsanvändare. Det nya systemet skulle också erbjuda ett nytt sätt att dispensera servetter på samt ad-a-glance, det vill säga reklamplats för kunderna. Produktframtagningen delades in i tre delar; Servett, mekanism och yttre design. Avgränsningarna i projektet var att; Inte ta fram en komplett detaljerad tillverkningsplan, endast titta på restaurangsegmentet ”Commercial Food service”, att ta hjälp vid konstruktion samt tillverkning av prototyp av extern konstruktör och tillverkare. Stort fokus låg på att försöka utforma ett servettsystem med ökat kundvärde, en produkt som skulle kunna vara flexibel gentemot kund, men också vara enkel att hantera samt ha ett attraktivt yttre. Målgruppen för servettsystemet var kunden; den person som tar beslut om att beställa dispensrar, användaren; de personer som jobbar med produkten samt slutanvändaren; de personer som använder sig av produkten i lunchrestauranger. Målet med examensarbetet var att leverera en funktionsduglig prototyp med den framtagna servetten, en mekanism utformad att dispensera dessa servetter med samt en ny yttre design.
Projektet inleddes med en projektplan där projektets arbetsgång ställdes upp i fyra olika faser. Projektets första fas bestod av informationsinsamling och marknadsundersökningar av dagens servettsystem gjordes, där konkurrentanalysen visade på fler aktörer inom mjukpapper och servettsystem. Restaurangchefer intervjuades och undersökningar kring servetter och mekanismer utfördes. För att kunna gå vidare med formgivningen ställdes en kravspecifikation upp för det tänkta servettsystemet. Den informationsinsamlande fasen övergick i en mer kreativ fas där olika kreativa metoder användes för att generera idéer. Utifrån dessa kreativa metoder togs ett antal konceptidéer fram som genom viktning och utvärderingsmöten blev tre koncept att vidareutveckla. Den tredje fasen bestod av ytmodellering och prototypbygge av dessa tre koncept. Genom viktning och diskussioner med uppdragsgivaren kunde ett slutgiltigt koncept väljas ut för realisering i den fjärde fasen. Där konstruerades servettsystemet i ett CAD-program innan det byggdes ihop till en funktionsduglig prototyp.
Slutresultatet i examensarbetet blev ett servettsystem som erbjuder ett nytt, mer innovativt sätt att dispensera servetter på samt en enklare hantering tack vare den separationsbara mekanismen. Den yttre designen med den svepande ramen och de stora sidofönstren ger ett tilltalande och hygieniskt uttryck.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)