Två-fas extraktion av polyfenoler från blåbär

University essay from SLU/Department of Forest Biomaterials and Technology (from 131204)

Abstract: I de svenska skogarna produceras det varje år ca 250 000 ton blåbär och av det tillvaratas endast ca 7 %. Blåbär innehåller höga halter av antocyanin vilket är väldigt attraktivt på hälsokostmarknaden. I och med att en stor del av det som plockas exporteras så går vi miste om potentiella intäkter som förädlingen av blåbär kunde ge oss. Syftet med detta examensarbete var att undersöka effekterna av olika extraktionsbetingelser och kunna bestämma det optimala förhållandet mellan de olika faktorerna för att kunna extrahera ut maximalt med fenoler. Försöket utfördes genom en två-fas extraktion med hjälp av en RBR (Rotating Bed Reactor). Faktorerna som testades var temperatur och TS-halt, dessutom utfördes försöket med två olika saltlösningar, Natrium-väte-fosfat di-hydrat (Na2HPO4 ' 2 H2O) och Ammoniumsulfat (NH4)2SO4. Proverna mättes med UV/vis-spektroskopi och NIR-spektroskopi för att fenol-koncentration kunde bestämmas. För de statistiska analyserna användes mjukprogramvarorna Modde och Evince. Resultaten från försöket visade att Salt B, Ammoniumsulfat, var mest effektivast och mest stabilt. Natrium väte-fosfat di-hydrat (Salt A) gav sämre utbyte och var mer ostabilt, vilket gjorde resultaten mer svårtolkade. Av faktorerna var det främst TS-halten som påverkade resultatet, där utbytet blev högre ju högre TS-halt. Temperaturen hade ingen signifikant påverkan för Salt A och en viss påverkan för Salt B. Utbytet blev högre ju längre extraktionstid men tidseffektsskillnaden var mindre än vad jag förväntade mig.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)