Jäst i grönmassa för ensilering : en undersökning på svenska gårdar

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: Oönskade mikroorganismer som jäst och mögel finns naturligt på grönmassan som körs in från åkern. Det är viktigt att minska antalet av dessa eftersom foderkvalitén kan påverkas negativt. Ett sätt att göra detta är att konservera grönmassan genom ensilering. Ett fenomen som kan uppkomma när silon öppnas är varmgång i ensilaget, och jäst anses vara den initierande faktorn till detta. Genom att jästen respirerar glukos och laktat och producerar koldioxid, vatten och värme sänks den näringsmässiga kvalitén på fodret, pH höjs och fodret blir varmt. Eftersom olika jästarter har olika egenskaper är det viktigt att veta vilka som finns närvarande innan, under och efter ensilering. Mängden jäst som finns på grönmassan kan också variera. Därför var syftet med denna studie att bestämma fältfloran av jäst i grönmassan på 15 olika gårdar runt om i Sverige. Vidare studerades hur mängden jäst påverkas av olika managementfaktorer och förhållanden vid skörd. Samband mellan olika managementfaktorer samt förhållanden under skörd och mängden jäst studerades också. De vanligaste arterna som hittades var alla av släktet Cryptococcus, som generellt inte anses vara bidragande till varmgångsprocessen eftersom dessa inte kan fermentera laktat. De olika arterna var jämnt spridda mellan de olika gårdarna. Grönmassan från andra skörden tenderade ha en högre mängd jäst jämfört med grönmassan från förstaskörden och mängden jäst tenderade att öka med ökad vallålder. För att få ökad kunskap om vilka jästarter som initierar varmgång vid uttag rekommenderas vidare forskning där även de jästarter som överlever ensileringen analyseras.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)