Knowledge about type 2 diabetes mellitus, its risk factors and the consumption of sugar sweetened beverages in diagnosed female patients in Vieux Fort, Saint Lucia

University essay from Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Abstract: Diabetes mellitus typ 2 (T2DM) är en livsstilsrelaterad sjukdom. Socker sötade drycker (SSBs) har ett högt sockerinnehåll vilket kan leda till ett energiöverskott även vid lågt intag. Det finns därför bevis som tyder på att ett högre intag av SSBs kan öka risken för att utveckla T2DM. Forskning har också visat på att graden av diabeteskunskap och hälsolitteracitet kan vara en avgörande faktor för utvecklingen av T2DM. Typ 2 diabetes är ett snabbt växande hot mot folkhälsan i många delar av världen, inklusive Saint Lucia (St. Lucia). Syftet med denna studie är att belysa kunskapen om T2DM och dess riskfaktorer samt konsumtionen av SSBs före och efter diagnos bland kvinnor med T2DM i St. Lucia. Designen som användes var en kombination av två metoder. Data samlades in genom tio semi-strukturerade intervjuer och frågeformulär. Materialet analyserades med hjälp av en manifest kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att deltagarna hade bristande kunskap och konsumerade SSBs dagligen eller veckovis före sin diagnos. Anledningar till konsumtion var god smak eller för att släcka törsten. Efter diagnosen visade deltagarna på en ökad kunskap om sjukdomen och dess komplikationer, medvetenhet om en hälsosam livsstil och de konsumerade ingen eller mindre SSBs än tidigare. Anledningar till konsumtion var på grund av t.ex. lågt blodsocker. Bristen på kunskap om T2DM samt graden av hälsolitteracitet kan ha bidragit till konsumtionen av SSBs före diagnos. Detta indikerar på vikten av kunskap om T2DM och dess riskfaktorer för att minska konsumtionen av SSBs samt minska risken för utvecklingen av T2DM.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)