Grönt medarbetarskap : en kvalitativ studie om medarbetarskap som organisationsfilosofi inom jordbrukssektorn

University essay from SLU/Dept. of People and Society

Abstract: Tiderna förändras, så även inom jordbrukssektorn. Effektiviseringen av jordbruket har medfört att det på senare tid bildats allt större enheter för att bibehålla god lönsamhet, vilket innebär växande enheter med fler medarbetare. Det innebär att den enskilde jordbrukarens uppgift förändras, från att ha ansvarat och arbetat med allt från ekonomi och djurskötsel till maskinkörning, till att bli chef och ledare med personalansvar. Behovet av medarbetarskap är tydligt då jordbrukaren inte klarar av att ensam ha full koll och kontroll över verksamheten när den växer och personalstyrkan likaså. Det medför även ett behov av att kunna etablera en god relation mellan chef och medarbetare, samt förmågan att som chef våga delegera ansvar och arbetsuppgifter. Vi har i detta arbete genomfört en kvalitativ studie som syftar till att se hur arbetsgivarna inom jordbrukssektorn ser på medarbetarskap samt hur det används i verksamheten. Genom studien avser vi skapa en förståelse för medarbetarskap, hur man bygger upp medarbetarskap i organisationen och vilken effekt ett myndigt medarbetarskap kan bidra till. Målet med studien går ut på att besvara tre frågeställningar: • Vad är medarbetarskap för arbetsgivaren? • Hur arbetar arbetsgivaren med medarbetarskap i verksamheten? • Hur avser arbetsgivaren att arbeta med medarbetarskap i verksamhetens fortsatta utveckling? Studien avser verksamheter inom jordbrukssektorn som bedriver verksamhet med två eller fler olika inriktningar. Vi har valt att begränsa oss till verksamheter med fem anställda eller fler för att det ska bli en tydlig bild hur arbetsgivaren arbetar med medarbetarskap. För att besvara våra tre huvudfrågor har vi intervjuat fem arbetsgivare om medarbetarskap, vi har sedan bearbetat informationen och genom användning av två modeller sammanställt ett resultat. Resultatet vi har fått fram av vår studie är att alla respondenter på olika sätt använder sig av medarbetarskap, de anser dessutom att det är tillräckligt viktigt för att fortsätta arbeta med medarbetarskap och dess utveckling inom organisationen även framöver. Med det resultatet har vi kommit fram till slutsatsen att medarbetarskap används inom jordbrukssektorn, det är en filosofi som bidrar till en välmående verksamhet och dess organisation. Medarbetarskap bidrar till en god arbetsmiljö, personal som är självgående och som strävar efter att göra ett gott arbete, samtidigt som verksamheten arbetar för att bemöta medarbetarens behov och vilja till utveckling. Det leder till en mer välmående organisation som når sin målbild.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)