Vassleproteiner : en värdefull restprodukt från ostframställning

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Abstract: För att framställa 1 kg ost går det åt cirka 10 L mjölk. Vassle är den största restprodukten från ostframställning och uppgår till 9 L per kilo producerad ostmassa. Tidigare har vassle inte ansetts ha något större värde i livsmedelssammanhang utan har använts som komponent i grisfoder och till att gödsla jordbruksmarker med. I vasslefraktionen finner man mjölkens lösliga proteiner, vilka utgör ca 20% av mjölkens totala proteininnehåll. Många epidemiologiska studier visar att vassleproteiner har främjande inverkan på några av de vanligaste sjukdomar som ingår i det metabola syndromet och som en stor del av befolkningen drabbas av. Ett intag av vassleproteiner tycks bland annat hämma uppkomst av Typ 2 diabetes genom att inverka på glukosstegring och inkretinhormonfrisättning. Därigenom skulle vassleproteiner kunna spela en viktig roll i kroppens processer för att vidhålla normala energinivåer genom att reducera aptit, matintag, kroppsvikt och fettinlagring hos överviktiga patienter. Studier visar även att genom introducering av vasslehärledda peptider i tidig ålder främjades tolerans gentemot intakta vassleproteiner. En ökad tolerans minskar risken för akut allergi och utveckling av mjölkallergi.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)