Advanced search
Showing result 1 - 5 of 10 essays matching the above criteria.
-
1. Förekommer förändringar i vätskebalansen hos hästar med EMS vid korttidsbehandling med en SGLT2-hämmare?
University essay from SLU/Dept. of Clinical SciencesAbstract : Ekvint metabolt syndrom (EMS) är ett sjukdomskomplex innefattande flertalet riskfaktorer för att utveckla endokrinologisk fång. Främst innebär EMS insulindysreglering (ID), vilket yttrar sig som hyperinsulinemi (onormalt höga koncentrationer av insulin i blodet). READ MORE
-
2. Evaluering av graded glucose infusion som metod för utvärdering av β-cellsfunktion hos häst
University essay from SLU/Dept. of Clinical SciencesAbstract : Ekvint metabolt syndrom (EMS) kännetecknas av en samling fysiologiska förändringar som bland annat predisponerar hästar för endokrin fång. Centralt i begreppet är insulindysreglering, som beskriver störningar i insulinutsöndringen, så som hyperinsulinemi och insulinresistens. READ MORE
-
3. Kan behandling med kanagliflozin sänka postprandiella glukos- och insulinkoncentrationer hos hästar med EMS? : utvärdering av behandlingseffekten med hjälp av ett oralt sockerbelastningstest
University essay from SLU/Dept. of Clinical SciencesAbstract : Ekvint metabolt syndrom (EMS) är en endokrin rubbning hos häst som leder till ökad risk för utveckling av fång. Syndromet innefattar insulindysreglering, basal- och postprandiell hyper-insulinemi, insulinresistens, samt övervikt och/eller regionala fettdepåer. READ MORE
-
4. Hållbar boskapsproduktion : växthusgaser från nötkreatur och möjliga strategier för minskade utsläpp
University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and HealthAbstract : Hållning av nötboskap genererar utsläpp av de tre växthusgaserna koldioxid, lustgas och metan. Alla tre har stor betydelse för klimatet på jorden då de bidrar till den pågående globala uppvärmningen. Utsläpp från dessa växthusgaser kan delas in de som kommer direkt ur korna samt indirekta utsläpp som genereras vid skötseln av dem. READ MORE
-
5. Våm-pH hos mjölkkor : jämförelse av mättekniker och pH-förändring i samband med foderintag
University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and ManagementAbstract : Våmmens pH hos mjölkkor varierar under dygnet och mikroberna i våmmen behöver ett pH mellan 6-6,5 för att fungera optimalt. Normalt hålls våm-pH stabilt genom att kon absorberar flyktiga fettsyror (VFA) till blodet och den viktigaste mekanismen är saliven vilket har en buffringsförmåga då den innehåller bikarbonat och vätefosfatjoner. READ MORE