Essays about: "våmacidos"

Found 4 essays containing the word våmacidos.

  1. 1. Våmacidos – den svårupptäckta sjukdomen : en studie kring hur sjukdomen uppkommer samt dess förekomst i Sverige

    University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Author : Linnéa Jönsson; Amanda Pettersson; [2021]
    Keywords : våmacidos; subakut våmacidos; SARA; foderrelaterade sjukdomar på mjölkkor; rumen acidosis; subacute rumen acidosis; digestive disorders of dairy cows;

    Abstract : För att mjölkkor ska ha en väl fungerande våm krävs en foderstat med en stor mängd fiberrika material som stimulerar till idissling. Vid en för hög tillförsel av stärkelse och en lägre andel fibrer i foderstaten kan mängden flyktiga fettsyror öka i våmmen. READ MORE

  2. 2. Våm-pH hos mjölkkor : jämförelse av mättekniker och pH-förändring i samband med foderintag

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Veronica Furenbäck; [2019]
    Keywords : nätmagens pH; våmacidos; SARA; LRCpH; eBolus; buffring; salivflödeshastighet; tuggaktivitet; idissling; peNDF; partikellängd; sortering;

    Abstract : Våmmens pH hos mjölkkor varierar under dygnet och mikroberna i våmmen behöver ett pH mellan 6-6,5 för att fungera optimalt. Normalt hålls våm-pH stabilt genom att kon absorberar flyktiga fettsyror (VFA) till blodet och den viktigaste mekanismen är saliven vilket har en buffringsförmåga då den innehåller bikarbonat och vätefosfatjoner. READ MORE

  3. 3. Våmacidos hos mjölkkor

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Lovisa Lidholm; [2014]
    Keywords : försurning; utfodring; fullfoder; kraftfoder; pH; anpassningstid;

    Abstract : Våmacidos är ett sjukdomstillstånd som uppstår då våmmens pH sjunker under det normala. Sjukdomen kan delas in i akut- respektive subakut våmacidos, beroende på grad av pH sänkning. Våmmens mikroorganismer bildar flyktiga fettsyror (VFA) från kolhydrater. READ MORE

  4. 4. Styrd tillväxt och snabba foderstatsförändringar till växande slaktungnöt

    University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Author : Kim Jäderkvist; [2011]
    Keywords : ungnöt; nötköttsproduktion; anpassningstid; kraftfoderandel;

    Abstract : För att på ett enkelt sätt kunna styra tillväxten hos nötkreatur i köttproduktion, framförallt under den sista tiden innan slakt, är det nödvändigt att veta vilka gränser det finns för hur snabbt en förändring i utfodringsintensitet, framförallt kraftfoderökning, kan genomföras. Ett flertal försök har visat att det är möjligt att anpassa nötkreatur till en kraftfoderbaserad diet med hjälp av ökade kraftfoderkoncentrationer under en begränsad tid. READ MORE