Kvalitetsförändringar i ’Elise’- äpplen efter öppning av ULO-lager

University essay from SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

Abstract: För att kunna erbjuda konsumenter svenskproducerade äpplen över en stor del av året lagras frukten i sk ULO (ultra low oxygen) -lagring. Genom att temperatur, relativ fuktighet och atmosfär reglerass kan biologiska processer, såsom respiration och etylenproduktion, kontrolleras och sänkas vilket resulterar i att frukten håller längre och har bättre kvalité över en längre tid. Då lagret öppnas ändras förhållandena och därmed påverkas äpplets mognadsprocess. Syftet med detta arbete var dels att undersöka hur kvaliteten förändrades i ’Elise’-äpplen som efter att ULO-lagret öppnats fortfarande lagrades i utrymmet fast under normal atmosfär, dels att studera hur kvaliteten förändrades i dessa äpplen då de efter lagringen placerades i förhållanden motsvarande så kallad shelf-life, motsvaraande förhållanden i butik, under under några veckor. Arbetet ska ge både packerier och livsmedelsbutiker en djupare förståelse för kvalitetsutvecklingen hos sorten ’Elise’ då den varit i ULO-lagring och placeras i shelf-life. Försöket utfördes på Äppelriket i Kivik. Äpplen plockades ut ur lagret vid tre tillfällen (grupp 1: 28 mars, grupp 2: 11 april och grupp 3: 18 april) och placerades därefter i rumstemperatur. Fasthet, sockerinnehåll, vikt och förekomst av mekaniska eller fysiologiska skador bedömdes då äpplena plockades ut och sedan en gång per vecka i upp till fem veckor. Äpplen som placerades i shelf-life uppvisade en minskande vikt och fasthet med antal veckor, medan sockerinnehållet tenderade att minska i grupp 1 och 3, men inte i grupp 2. Trots att äpplen i grupp 1 låg längre tid i shelf-life var det färre äpplen som kasserades (8 st) än för grupp 2 (22 st) och 3 (17 st). Kvaliteten var också lägre (minskad fasthet, högre andel sjukdomsangripen frukt) för de äpplen som låg kvar i det öppna ULO-lagret jämfört med de äpplen som plockades ut direkt efter öppningen. Sammanfattningsvis kan sägas att ’Elise’-äpplen håller 4 veckor i rumstemperatur (shelf-life) efter att de tagits ut ur ULO-lagret. De ’Elise’ äpplen som fortsatt lagras i ett ULO-lager med normal atmosfär men med nedkylning har en kortare hållbarhet då de placeras i rumstemperatur (shelf-life).

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)