Säkra livsmedel i fält : En studie om livsmedelssäkerhet vid Norrbottens flygflottilj

University essay from SLU/Dept. of Energy and Technology

Abstract: EU-förordning 178/2002 beskriver att livsmedel inte får släppas ut på marknaden om de inte är säkra för konsumenten. I Försvarsmakten är det delar av den egna personalen som har ansvaret att leverera mat till soldater i fält, vilket kräver noggrann hantering och förberedelse för att säkerställa hög livsmedelssäkerhet. Denna studie syftar till att undersöka och kartlägga eventuella problemområden inom livsmedelssäkerhet när förplägnadstroppen vid Norrbottens flygflottilj levererar mat i en fältmiljö. Av tidsbegränsande skäl gjordes avgränsningar till att fokusera på områden rörande personlig hygien, kontaminering samt utbildning och kunskap. Metoden som nyttjades för datainsamling var en semistrukturerad intervju med kockar som arbetar vid flottiljen, där materialet sedan transkriberades och analyserades tematiskt utifrån den matrisbaserade Framework-metoden. Resultatet visade att det främst finns brister i utbildning och kunskap hos förbandet i stort snarare än hos kockarna. Förplägnadstroppen har en grundförståelse för livsmedelssäkerhet, även om kunskapen är fragmentarisk och ger uppfattningen att utbildningen är mer praktisk än teoretisk. Däremot framkom det att övriga delar av förbandet har tydliga brister när det gäller grundläggande kunskap om livsmedelssäkerhet och hygien. Det framkom även att förplägnadstroppen upplever att andra delar av förbandet inte delar troppens syn på vikten av en god livsmedelssäkerhet. Vidare framkom i resultatet att förplägnadstroppen har goda förutsättningar för personlig hygien och har etablerat goda arbetsmetoder och rutiner för att minska risken för kontaminering vid fältgrupperingar. Trots detta finns det utmaningar med yttre kontaminering och korskontaminering, särskilt när utomstående personal hjälper till med exempelvis diskning utan adekvat utbildning. I diskussionen föreslås åtgärder för att stärka livsmedelssäkerhetskulturen på Norrbottens flygflottilj, dels genom att utbilda all personal i grunderna kring livsmedelshygien. Att utse en förplägnadsansvarig med mandat att driva frågan för och utbilda inom livsmedelssäkerhet föreslås som en annan åtgärd. Det föreslås även att bredda denna studie genom att inkludera fler perspektiv, exempelvis genom att intervjua fler personer inom förbandet men även undersöka fler förband för att kunna dra bredare slutsatser kring livsmedelssäkerhet inom Försvarsmakten.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)