Mathantverkscertifiering på Åland : en kvantitativ studie

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Author: Saga Svalelid; [2023]

Keywords: Mathantverk; certifiering; Åland;

Abstract: Kunskapen om hur lång tid, vad för ansträngning, vilken teknik och insikt som krävs för att producera mathantverksprodukter är liten. Innan industrialiseringen producerades alla produkter för hand och inom närområde. I dagens samhälle på Åland och Finland blir allt fler livsmedelsprodukter importerade. Mat är inte längre ett hantverk utan processas storskaligt med många tillsatta ämnen. Certifiering av mathantverk behövs för att urskilja industriella produkter från mathantverk. Finlands mathantverksförening har skapat en certifiering för alla mathantverkare i Finland och på Åland. Certifieringsarbetet på Åland startades i samband med denna studiegenom intervjuer och genom informationsspridning via olika kanaler. Eftersom certifieringen är nystartad innebär det att arbetsmetoden för certifiering behöver justeras. Justeringar i ansökningsformulär och eventuella justeringar i regelverk kan också behöva diskuteras i framtiden. En uppgift som bägge mathantverksföreningarna behöver arbete med är synlighet och informationsspridning om vad mathantverk är men också vad certifieringen innebär. Huvudsyftet med arbetet var att kvantitativt undersöka hur många produkter som ansökte om certifiering inom tidsspannet 29 mars- 1 maj 2023, i samarbete med föreningen Mathantverk på Åland. Utöver den kvantitativa mätningen finns det kvalitativa delar som hanteras i arbetet. Certifieringsutskottet från Mathantverk i Finland bearbetade ansökningarna där tre företag ansökte om certifieringen för nio olika produkter. Ingen av företagens produkter blev godkända i första skedet.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)