Multivariable analysis for studies of the origin of residual peroxide

University essay from KTH/Fiber- och polymerteknologi

Abstract: På pappersmaskin 11 i Hallsta pappersbruk tillverkas högglansigt papper som bleks med väteperoxid. Om väteperoxiden som finns kvar efter blekningen, kallat restperoxid, kommer ut på pappersmaskinen sliter detta på termovalsarna, vilket påverkar slutprodukten. Det finns en bakteriekultur på bruket, bestående av släktet Tepidiphilus som bryter ner väteperoxiden med hjälp av katalas och hindrar den från att komma ut på maskinen. Om bakterierna slås ut, av exempelvis ogynnsamma förhållanden, märks detta genom att restperoxiden ökar. Målet med detta arbete är att försöka identifiera vilka faktorer som påverkar bakterierna och lägga fram ett förslag för hur man kan förhindra uppkomsten av restperoxid. För att utföra detta användes i första hand principalkomponentanalys, samt så studerades hur olika faktorer förändrades i förhållanden till uppkomsten av restperoxid. Ett antal parametrar kunde identifieras baserat på tillgängliga data. Dock kan inga absoluta slutsatser dras då det inte går att bekräfta några teorier med labbförsök eller genom att manipulera processen. De parametrar som tros ha störst påverkan är mek. renat färg, rest-aluminium, grumlighet, manganhalten i vatten, pH för kar K0203, returmälden samt inloppslådan och klorhalterna som uppmätts för mek. renat total klor, RVV1 fri klor, varmvatten total klor och mek. renat fri klor. Dessa parametrar bör därför övervakas framåt, och kan i det fall att restperoxid återigen uppkommer antingen bekräftas eller dementeras deras faktiska påverkan och samspel för bakteriernas välmående.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)