Brewing a Low-Alcohol Dark Wheat Beer: A Healthy Alternative with Potential on the Swedish Market

University essay from KTH/Kemiteknik

Abstract: Mängden öl som köps i Sverige har ökat mellan åren 2016–2021. Både försäljningen av öl med en alkoholhalt över 3,5 procent (starköl), och öl under 3,5% (lätt- och folköl) ökade betydligt. Utbudet av lätt- och folköl är avsevärt mer begränsat än det av öl med starkare alkoholhalt, och i takt med att fler väljer att dricka lätt- och alkoholfri öl så bör en marknad finnas som kan svara på det. Det är vanligt att öl endast ses som en berusningsdryck vilket är något denna rapport menar att säga emot. Öl innehåller en stor mängd proteiner, polyfenoler och andra vitaminer som är bra för hälsan, men den höga alkoholhalten i starkare öl tar bort många av ölens positiva effekter. I detta kandidatexamensarbete har en ny sorts öl tagit fram vilket har fått namnet Teknikringen 2,1. Det är en mörk veteöl, vilken är en ölsort som ökar i popularitet bland de alkoholstarka ölsorterna, men som inte finns som varken alkoholfri, lätt- eller folköl. Målet med arbetet var att ta fram en ny produkt som inte finns på den svenska marknaden och ge den möjligheten att fylla ett hål för människor som är trötta på att konsumera hög alkoholhaltiga drycker. Utöver att beskriva bryggningsprocessen undersöker arbetet kostnaderna och kraven som ställs på nystartade mikrobryggerier, samt den slutgiltiga smakprofilen som ölen får. Det är en mörk veteöl med en alkoholhalt på 2,1% och ett energiinnehåll på 25 kcal/100 ml som framställs. Ölen har en låg alkoholhalt samt ett energiinnehåll som är under genomsnittet för en vanlig lättöl.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)