CCM majs och majsensilage i praktiken : produktion, kvalitet och utfodring

University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Author: Hanna Ahlsten; [2013]

Keywords: ccm-majs; hygienisk kvalité;

Abstract: En god hygienisk kvalité och ett bra näringsvärde i sitt foder är en viktig del i produktionen och för lönsamheten. Majsensilage blir allt vanligare i svenska foderstater och något som är relativt nytt i Sverige är Corn Cob Mix, förkortas CCM-majs. En god kvalité kan uppnås genom rätt skördetidpunkt, sortval och motverka värmegång i ensilaget genom rätt val av tillsatsmedel. Syftet med denna rapport var att jämföra den hygieniska kvalitén av CCM-majs, kärnmajs och majsensilage i synnerhet och öka kunskapen om CCM-majs i allmänhet. Ambitionen är att få ökad användning av CCM-majs och förbättra konkurrenskraften hos gris, mjölk- och nötköttsproducenter i Sverige. Under försöket samlades prover från majsensilage och CCM-majs in för analyser från både Sverige och Danmark. Under gårdsbesöken genomfördes intervjuer av lantbrukare med avseende skördemetod och tillsatsmedel. Resultatet visar på en obefintlig halt (< log 2cfu/g) av mögelsvamp i CCM-majs och majsensilaget. Resultatet visar att CCM-majsen har en låg halt av jästsvampar medan halterna var något förhöjda i majsensilaget. I resultatet finns ett samband av högre halter av mögelsvamp i ensilage utan tillsatsmedel, dessutom från gården i Henne som har använt bakteriepreparatet ECO CORN from ECO SYL. Vidare ser vi fler samband som hög etanolhalt, vilket ger en följd av höga värden på estrarna, ethylacetat och ethyllactat. Ensilage tar lättare värme om man inte använder tillsatsmedel, vilket kan vara en orsak till jästsvampar. Vi kan även se en högre halt av ammoniak i proverna som inte använt sig av tillsatsmedel. Stärkelsehalten i CCM-majsen visar en väsentlig skillnad mot majsensilaget. Vi ser höga värden från CCM-majsen, vilket förklarar att man får en högre koncentration av stärkelse när man bara skördar kolven. Kolhydraterna (fiber, stärkelse och socker) är de viktigaste energikällorna i majs. För att bestämma fiberhalten analyseras NDF. Inlagringen av fiber sker i stjälken, och foder med höga NDF-halter finns främst i foder med en hög andel stjälk, som exempel majsensilage (Svensson, 2010). NDF-halten minskar vid senare mognad, smältbarheten hos NDF minskar även vid senare mognad. En hel del luckor finns i forskningen kring mykotoxiner, vilket gör att det inte varit helt lätt att tolka resultaten. Men inga höga värden har visats i resultaten, förutom gården i Henne som skiljde sig från de andra resultaten. En av orsakerna till varför mögelsvampar utvecklas och produceras toxiner kan vara att ensilaget tagit värme. Det innebär en minskad produktion och utnyttjande hos idisslare. Slutsatsen är att man bör använda tillsatsmedel vid ensilering för att förhindra framförallt varmgång och höga värden på estrarna.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)