Effekt av antibiotika i spädningsvätska för spermier på mikrofloran i cervikala delen av suggans vagina

University essay from SLU/Dept. of Clinical Sciences

Abstract: Artificiell insemination med färsk sperma är den vanligaste reproduktionstekniken inom grisuppfödningen i många delar av världen. Vid framställning av semindoser späds ejakulatet med särskilda spädningsvätskor innehållande antibiotika som tillsätts för att undvika att de bakterier som kontaminerat ejakulatet under samling och framställning växer till under lagringen och skadar spermierna och orsakar infektion eller nedsatt fertilitet hos suggan. Studiens syfte var att undersöka vilka bakterier som normalt finns i vagina hos gyltor och suggor och om det förekommer någon minskad sensitivitet för antibiotika hos den bakteriella normalfloran till följd av exponeringen av antibiotika. För att undersöka huruvida antibiotika som tillsätts till spädningsvätskan inom artificiell insemination påverkar den mikrobiella normalfloran hos hongrisar provtogs 30 suggor och 30 gyltor från tre gårdar i Mellansverige under hösten 2018. Vaginalproven togs med hjälp av sterila skyddade provtagningspinnar. Proven analyserades genom direktodling på nötblodagar, blåagar, mannitolsaltagar, COBA och MRS-agar. Påvisade bakterier renodlades på blodagar och artbestämdes sedan med hjälp av Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time Of Flight Mass Spectrometry, MALDI-TOF MS. Totalt artbestämdes 280 isolat, 72,9 % av isolaten tillhörde tre genera: Staphylococcus, Streptococcus och Corynebacterium. Resistensundersökning av utvalda bakterier visade ingen tydlig skillnad mellan de två grupperna av djur. För samtliga resistensundersökta bakterier kunde en mer eller mindre stor spridning av känslighet för någon eller några antibiotika ses hos både suggor och gyltor. Hos samtliga Staphylococcus spp. sågs en svag tendens till minskad känslighet för penicillin hos suggor i jämförelse med gyltor men djurantalet i grupperna var litet så skillnaderna var inte signifikanta.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)