Lokalproducerade livsmedel och bygdegemenskap : en studie om hur kommuntjänstepersoner och lantbrukare i Vingåkers kommun förhåller sig till närproducerat och ekologisk produktion

University essay from SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Abstract: Enligt Sveriges nationella livsmedelsstrategi ska den totala livsmedelsproduktionen i Sverige öka. Strategin ska bland annat bidra till att närproducerade- och ekologiska livsmedel ökar. Bland målen i livsmedelsstrategin finns också ett mål om att 60 procent av maten som serveras inom kommunala verksamheter ska vara ekologisk till 2030. I ljuset av detta är det intressant att undersöka hur kom-muntjänstepersoner och lantbrukare resonerar kring frågor om livsmedelsproduktion. Syftet med uppsatsen är därmed att bidra med förståelse för hur olika aktörer resonerar om lokal livsmedels-produktion och ekologisk hållbarhet. I framtagandet av material för uppsatsen genomfördes inter-vjuer med kommuntjänstepersoner och lantbrukare i Vingåkers kommun. Därefter analyserades materialet utifrån den politiska filosofin lokalism, med fokus på ekologisk hållbarhet och lokalpro-ducerad mat. I intervjuerna med kommuntjänstepersonerna visade det sig att kommunen inte har så många lokalproducenter att köpa ifrån. När det gäller handeln mellan lokalproducenter och kommu-nen verkar det inte handla så mycket om ekonomiska värden eller ekologisk hållbarhet, utan snarare om symboliska handlingar och en lojalitet gentemot bygden och gemenskapen. Därutöver identifi-erades likheter mellan lantbrukares och kommuntjänstepersoners resonerande och defensiv lo-kalism. Slutligen framkom det att de kommunanställda har flera målkonflikter att hantera i sina arbetsroller i valet mellan olika livsmedel.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)