Insulinresistens hos häst - riskfaktorer, förebyggande åtgärder och hantering

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: Insulin är kroppens viktigaste anabola signalmolekyl som verkar för att främja upptaget av glukos till cellerna samt sänka koncentrationerna av glukos, aminosyror samt fettsyror i blodet. Vid insulinresistens minskar känsligheten för insulin, vilket resulterar i förhöjda koncentrationer av glukos i blodet. Hästar som utfodras en foderstat med en stor andel icke strukturella kolhydrater (NSC), med ett högt glykemiskt index, har visat en minskad insulinkänslighet. Sambandet beror troligen på att större mängder NSC kan orsaka stor blodglukosrespons samt stor insulinrespons. En foderstat rik på fett och fiber har visats bidra till en normal glukosmetabolism och bör därför användas istället för socker- och stärkelserika foderstater till insulinresistenta hästar. Det finns rasrelaterade faktorer som påverkar insulinkänsligheten och ursprungliga hästraser, till exempel många ponnyraser, uppvisar generellt lägre insulinkänslighet än hästar av mer förädlade raser. Insulinresistens kan vara involverat i den metaboliska sjukdomen fång. För att mildra eller förhindra insulinresistens bör foderstaten vara rik på fett och fiber och ha ett lågt innehåll av socker och stärkelse. För den insulinresistenta hästen rekommenderas ett vallfoder med låg halt NSC.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)