Påverkan av tid och temperatur vid analys av pH i träckprov från häst

University essay from SLU/Dept. of Clinical Sciences

Abstract: Mätning av pH i träck är vanligt förekommande i vetenskapliga artiklar om nutrition och magtarmhälsa på häst. Metoderna för mätning av fekalt pH som beskrivs i litteraturen varierar mellan olika studier vilket gör att det finns en efterfrågan av ett mer standardiserat protokoll för mätning av fekalt pH. Detta självständiga arbete inom djuromvårdnad syftade till att studera om olika behandling (provförvaring i olika temperaturer och analys efter olika lång tid av provförvaring) av insamlade träckprover från häst påverkade pH-värdet. Studien var utformad som en metodstudie där redan insamlade data som innehöll registreringar av pH i träck från 105 hästar användes. Totalt inkluderades 945 av 1470 mätningar. Vid insamling av prov togs fekalt material från mitten av träckhögen inom en tid av en till två minuter efter träckavgång. Sedan pressades varje enskilt träckprov, fekal vätska erhölls och användes för mätning av pH. Mätning utfördes vid olika tidpunkter (2, 4, 12, 24 och 48 h) efter att ha förvarats vid olika temperaturer (rumstemperatur, kylskåp och frys). Referensprov (REF) mättes direkt vid provinsamling. För rumstemperatur (18–22°C) var tiden 2 timmar (R2). För kylskåp (4–6°C) var tiderna 2 (K2), 4 (K4), 12 (K12), 24 (K24) och 48 timmar (K48). För frys (-18°C) var tiderna 24 (F24) och 48 timmar (F48). Mätvärdena analyserades i SAS med hjälp av en generell linjär mixadmodell (GLMM) effekterna av tid och temperatur analyserades gällande påverkan på pH-värdet. Resultatet visade att interaktionseffekten mellan tid och temperatur påverkade pH-värdet. Vid jämförelse med referensvärdet (REF) var pH-värdet lika då träckprov förvarades i rumstemperatur i 2 timmar (R2; p=0.9722) och i kylskåp i 48 timmar (K48; p=0.0681). I nuläget borde dock behandlingen K48 inte uppfattas som bekräftad säker. Resultaten från denna studie visade på att tid och temperatur var viktiga parametrar vid provhantering och borde därför läggas till som två parametrar att justera vid utveckling av ett standardiserat protokoll för mätning av pH-värde i hästträck.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)