En kartläggning av medvetenhet och kunskap kring allergener i kök som lagar mat till förskolor i Kalmar kommun

University essay from SLU/Dept. of Energy and Technology

Abstract: Studierna har visat att andelen förekomst av matallergier hos barn varierar mellan 5-8%. Vanliga allergiframkallande livsmedel inkluderar mjölk, ägg, fisk, skaldjur, olika spannmål, nötter, frön och baljväxter som jordnötter och soja. Svåra allergiska reaktioner kan leda till anafylaktisk chock och kräver omedelbar behandling eftersom det kan leda till dödliga konsekvenser. Kunskapen om allergier har ökat både i samhället som helhet och inom skolsystemet i allmänhet. Trots att kunskapen finns hos alla involverade parter i förskole stadiet, finns det fortfarande ett behov av kontinuerlig uppdatering. Förskolan har en särskild betydelse när det gäller hantering av allergikost för barn. Otillräcklig hantering allergikost leder till allvarliga konsekvenser som skulle äventyra barnens hälsa och säkerhet. Syftet med studien var att utforska hur allergikost hanteras i kök som tillagar mat till förskolor i Kalmar kommun. Dessutom var målet att granska om rutinerna för hantering av allergena ämnen var tillräckliga. För att genomföra denna studie utfördes oanmälda besök på 15 anläggningar i Kalmar kommun varav åtta mottagningskök som endast serverade mal, sex tillagningskök och ett centralkök. Genom intervjuer och observationer har personal inom barnomsorg och kök deltagit i studien. Informationen från dessa anläggningar har analyserats och sammanfattats för att få fram resultatet. Resultaten visade att de flesta anläggningarna hade bra kontroll över tillagningen och hanteringen av allergenkost. De följde goda rutiner och metoder för att hantera födoämnesallergier. Åtgärder som att ha särskilda rum eller separata utrymme för allergen mat har vidtagits. I vissa anläggningar noterades endast ett fåtal avvikelser vilka främst handlade om bristande kunskap och utbildning inom hantering av allergenkost samt bristande separering av allergenfri kost från övrig mat.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)