Essays about: "svenskodlade baljväxter"

Found 5 essays containing the words svenskodlade baljväxter.

  1. 1. Saponiner i ärta : biosyntes av soyasaponiner och dess genetiska mekanismer i ärtväxter

    University essay from SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Author : Ines Falk Tingström; [2022]
    Keywords : Pisum sativum; baljväxter; Fabaceae; proteingrödor; växtförädling; jämförande genomik;

    Abstract : Efterfrågan på proteinrika vegetabiliska livsmedel ökar och intresse finns från både konsument, politiker och industri att använda svenskodlade råvaror i större utsträckning. Ärta (Pisum sativum L. READ MORE

  2. 2. Svenskodlade baljväxter : möjligheter & utmaningar för nya livsmedelsprodukter

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Heli Lindeberg-Lindvet; [2020]
    Keywords : svenskodlade baljväxter; näring i baljväxter; odling av baljväxter; baljväxters miljöpåverkan; antinutritionella faktorer; sojabönan; gulärt; gråärt; gröna ärtor; lupin; linser; fababöna; bruna bönor; extrahering; extrudering; förädling; konsumentattityd;

    Abstract : Trots att utbudet av vegetariska produkter ökar i Sverige, är andelen produkter baserade på svenskodlade baljväxter i nuläget låg. Soja är en vanligt förekommande råvara, men är ofta importerad. De baljväxter som främst odlas i Sverige är olika former av ärter samt åkerbönor. READ MORE

  3. 3. Swedish crops for the use in production of tempeh : which raw materials grown in the Swedish crop-system can be applied in tempeh production?

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Lovisa Nilsson; [2020]
    Keywords : antinutrients; cereals; fermentation; legumes; Sweden; tempeh;

    Abstract : With a growing world population, the demands on the food industry are increasing. By reducing the intake of animal protein and replacing it with plant protein, the resource use and emission from the food industry would decrease. Tempeh is a fermented plant food, and acts as a substitute to meats. READ MORE

  4. 4. Managing uncertainties and development of grain legumes in Sweden

    University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Author : Jenny Östberg; [2019]
    Keywords : pea; lentil; farmer; trader; variability; cultivation; consumption; food;

    Abstract : Grain legumes have proven in many studies to have beneficial effects on both the agricultural system and for human health. Agronomic and environmental benefits with the lower use of synthetic nitrogen, improvement of soil health, and contribution towards a more diverse agricultural system has alongside with the high nutritional value proven the grain legumes importance of presence. READ MORE

  5. 5. Svenskodlade baljväxter som proteinfodermedel till fjäderfä

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Hanna Berntsson; [2012]
    Keywords : Fjäderfä; Foder; Baljväxter; Protein; Produktionsparametrar;

    Abstract : Soja är den mest använda proteinkällan till fjäderfä i Sverige och mycket soja importeras i dagsläget. Då soja nämns mycket ur klimatsynpunkt, skövling av regnskog, minskad biologisk mångfald, är användning av svenskodlade proteinfodermedel som ärt, åkerböna och lupin av intresse. READ MORE