Vallfoderensilage inverkan på sensorisk och teknologisk kvalité hos griskött

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: Vallfoder används i dagsläget i ekologisk grisproduktion för att stimulera naturliga behov såsom t.ex. söka efter föda, vilket bidrar till högre välfärd med färre foderrelaterade störningar och stereotypa beteenden hos grisen. Genom att ersätta delar av det konventionella kraftfodret med ensilage från vall, gynnas även odlingslandskapet och självförsörjningsgraden i lantbruket. I detta arbete granskades en kontrollgrupp samt tre olika foderbehandlingar med vall inblandat i fodret för att se hur det påverkade köttets kemiska sammansättning samt teknologiska kvalitet och hållbarhet. Kontrollgruppen utfodrades enbart med konventionellt slaktgrisfoder medans försöksgrupperna utfodrades med samma konventionella slaktgrisfoder samt hackat vallfoder, pelleterat vallfoder eller extruderat vallfoder. Denna studies resultat tyder på att inkludering av ensilage påverkar köttets kemiska sammansättning av fettsyror, dock syntes inga tydliga effekter att förbehandlingarna påverkat smak, textur, doft eller utseendet av köttet. Däremot tyder tidigare studier på att fettsyrasammansättningen påverkar köttets hållbarhet under lång tid. Förbehandlingarna har även påverkat köttets mörhet som analyserades med hjälp av Warner-Bratzler shear force-test som tyder på att mer intensivt förbehandlat vallfoder gynnar köttets mörhet. Därmed visar resultaten från denna studie att den kemiska sammansättningen och den teknologiska kvaliteten påverkas av inkludering av vallfoder i foderstaten, dock är resultaten inte starka nog för att effekt på de sensoriska egenskaperna eller köttets hållbarhet ska kunna fastslås. Resultaten tyder även på att förbehandlingen av vallfodret har inverkan på hur mycket vallfodret påverkar köttegenskaperna.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)