Blodröda tomater : matsuveränitet och relationsmat som verktyg för ett hållbart italienskt jordbruk

University essay from SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Abstract: Denna studie undersöker exempel på insatser som syftar till att skapa lokala livsmedelssystem i Italien. Studien utgår från en konsument, två producenter och en NGO som strävar efter lokala livsmedelssystem baserade på matsuveränitet. Relationella band och synen på det ”lokala” inom livsmedelssystem diskuteras i uppsatsen. Begreppen relationsmat och lokalism används för att förstå vilken roll de spelar inom matsuveränitet och i relationella matsystem. Studien visar på hur relationer mellan konsumenter och producenter kan skapa mervärden såsom tillit och en känsla av gemenskap. Detta innebär många gånger att producenter undgår regelverk som gäller för återförsäljning, eftersom tilliten redan finns mellan parterna. De livsmedelssystem som beskrivs i uppsatsen lägger makten över maten i händerna på producenterna och konsumenterna, i linje med matsuveränitetsprinciperna. Fokus är att skapa lokala matsystem med kvalitativ, tillgänglig mat, producerad med hänsyn till naturen. Empirin ger exempel på hur relationsmat uppstår i det lokala, där det är lättare att få inblick i produktionen, men visar även på att relationella matsystem kan skapas över betydligt längre geografiska avstånd.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)