Construction of a cooling step

University essay from KTH/Maskinkonstruktion (Inst.)

Author: Erik Hofmeijer; Martin Nilsson; [2009]

Keywords: ;

Abstract: Ett livsmedelsföretag har manuell kylning av pasta mellan deras kokningsmaskin och deras kylningsmaskin. Kylningen är viktig för att avbryta kokningen av pastan. Detta examensarbete behandlar konstruktionen av ett koncept vars uppgift är att automatisera kylningen av pasta inom detta livsmedelsföretag. Konceptets uppgift är att sköta transporten mellan kokdelen och kyldelen samt att kyla pastan från 100 till 40 °C. Uppgiften har åtagits av TB svets och rörmontage. Via detta företag har ett examensarbete skapats för att komma fram till ett koncept som löser uppgiften. Denna rapport är skapad för att förklara hur det valda konceptet tagits från ett embryo i konceptgenereringen, till att under processens gång utvecklas till ett detaljerat koncept. Den tekniska grunden lades i den tekniska referensramen. I samband med konceptgenereringen skapades ett antal delkoncept. Dessa slogs samman till hela koncept. Genom dimensionerande och prestanda relaterade beräkningar undersöktes deras realiserbarhet. Under arbetets gång minskades antalet koncept till att slutligen bli ett. Detta vidareutvecklades genom att bestämma konstruktionslösning och tekniska komponenter. Det valda konceptet kan delas upp i två delar. En del som kopplas till kokmaskinen och som består av ställdon, en knuffande stång och en tippande kant. Dess funktion är att "knuffa" korgar med färdigkokt pasta över till nästa del. Denna del består av ett transportband som är monterat i ett kar. Till denna del hör även ett vattenspolningssystem och galler. Korgarna landar "upp och ned" vända på gallret vilket innebär att pastan faller ned på transportbandet. I och med detta startar vattenspolningssystemet vars uppgift är att kyla ned pastan. När pastan nått rätt temperatur transporteras pastan till kylmaskinen. Om konceptet vidareutvecklas och implementeras innebär det att ett arbetsmoment som är hårt och slitsamt kan försvinna. Detta leder både till ökad hälsa och ekonomiska vinster. Kylningen kommer att ske med en högre jämnhet vilket kommer att öka kvalitén.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)