Hornlöshet hos kött- och mjölkkor: nedärvning och samband med andra egenskaper

University essay from SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

Abstract: I denna litteraturstudie sammanfattas information angående hornlöshet hos kött- och mjölkkor. Syftet omfattar att undersöka hur fenotypen nedärvs, om det finns skillnader mellan raser samt att redovisa samband med andra egenskaper. Kor med horn kan orsaka skador på såväl djur som människor och korna blir därför svårare att hantera. Avhorning har länge varit en metod för att undvika det oönskade fenotypiska uttrycket, men detta kan orsaka problem i produktionen. De mutationer som tros leda till hornlöshet återfinns på första kromosomparet. Intervallet där de sannolika mutationerna finns varierar mellan raser. Holstein-friesian, jersey och witrug bär på en allel, PF, medan övriga europeiska raser som har hornlösa individer bär på allelen PC. I de genomgångna studierna ingår inte alla raser som förekommer i svensk nötkreatursproduktion. Samband mellan hornlöshet och andra egenskaper har setts hos charolaistjurar, där hornlösa individer hade signifikant tjockare ryggfett än sina hornbärande motsvarigheter. Det har även visat sig att totalindexet är lägre hos hornlösa tjurar. Om detta är ett resultat av låg selektionsintensitet eller om det beror på genetisk koppling till andra gener är oklart. För att introducera hornlösa alleler till en population har metoder funnits där det går att lägga in kända alleler från hornlösa raser till en hornbärande population och få dem att producera hornlösa avkommor. Innan avel för hornlöshet börjar tillämpas alltför frekvent bör fler studier göras över huruvida hornlöshet samverkar med produktionsegenskaper hos våra kött- och mjölkraser.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)