Hållbarhet i svensk tomatproduktion : med utblick mot tomatproduktionen i Nederländerna och Spanien

University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Abstract: Tomater finns i dagligvaruhandeln året runt. I Sverige finns ingen produktion av tomater vintertid och då behöver de importeras från länder som har ett varmare klimat. Sverige har en egen produktion av tomater från april till november. Trots egen produktion kan inte efterfrågan på marknaden mötas, inte ens på sommaren. I Sverige har koldioxidsskatterna och diskussionerna om fortsatta höjda skatter i framtiden fått många odlare att byta uppvärmning från fossila bränslen till förnybar energi. Förnybar energi har en mindre påverkan på klimatet än fossilt bränsle. Nederländerna använder i huvudsak fossilt bränsle då landet har egen tillgång till naturgas medan spanska växthus oftast inte har någon uppvärmning och därför har låg klimatpåverkan. Dock har Spanien idag svårt att få bevattningsvattnet att räcka till och dessutom är bekämpning med kemiska bekämpningsmedel mot skadedjur vanligt. De vanligaste bekämpningsmetoderna i Sverige och Nederländerna är biologisk bekämpning. I framtiden förväntas klimatet att förändras på grund av växthuseffekten. Temperaturen förväntas öka både i Sverige och i södra Europa. I Sverige tros nederbörden öka men det förväntas samtidigt också bli torrare på vissa platser på grund av den förlängda vegetationsperioden. I Europa tros områden som redan har problem med vattenbrist få ännu större problem samtidigt som andra områden som redan idag har rikligt med regn tros få en ökad nederbörd. Idag finns det möjlighet att göra val i hur odlingen ska skötas, vilket substrat som ska användas, vilka näringsämnen som behövs och hur de ska tillföras, eller arbetsintensitet i produktionen. I framtiden kommer det kanske inte finnas något alternativ om miljön tar mindre skada av system som kostar mer och kräver mer arbetskraft. Vid produktion av tomater går det åt mycket vatten. När ett land producerar tomater för export är det därför till en fördel om produktionen ligger i ett land som har större tillgång till vatten än landet som tomaterna exporteras till. När ett land exporterar grönsaker exporteras även vatten som är bundet i grönsakerna. Det är därför inte hållbart att Spanien, som idag har större problem med att få bevattningsvattnet att räcka, ska producera och exportera till Sverige som har mindre problem med vattenbrist. Nederländerna använder fossilt bränsle för uppvärmning av sina växthus och här därför en större miljöpåverkan än den svenska produktionen som, till stor del, använder förnybar energi som uppvärmning. Att importera tomater från Nederländerna flyttar Sveriges klimatpåverkan utomlands och medför samtidigt att den ökar, eftersom klimatpåverkan från tomatproduktionen är större i Nederländerna än i Sverige. En framtida minskad tomatimport från andra länder leder till att svenska producenter måste börja producera mer för att kunna möta efterfrågan på marknaden. Samtidigt måste konsumenter bli medvetna om konsekvenserna av de val de gör när de väljer produkter. Att konsumera säsongsmässigt och bara äta tomater under sommarhalvåret skulle leda till minskade koldioxidutsläpp. Svenska producenter kommer inte bara behöva producera mer utan de kommer också bli tvungna att anpassa sig efter nya odlingsförutsättningar då klimatet förändras.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)