Mikrobiologisk kvalitet på is från ismaskiner och vatten från automater : en kontroll av verksamheters hygienrutiner

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Abstract: Mikrobiologiska föroreningar av dricksvatten är globalt den allvarligaste risken för människors hälsa (World Health Organisation WHO, 2004). Den här studien genomfördes som en del av ett tillsynsrelaterat provtagningsprojekt om mikrobiologisk kvalitet på is från ismaskiner och vatten från barpistoler/vattenautomater hos livsmedelsverksamheter i Alingsås kommun. Det övergripande syftet med detta provtagnings projekt har varit att undersöka om verksamheter i kommunen serverar is och vatten som är tillfredsställande ur en mikrobiologisk synvinkel. Dessu-tom var syftet att kontrollera deras rutiner kring bland annat rengörings och underhåll av ismaskiner och barpistoler/vattenautomater. Analysresultaten gav även ett underlag för beslut om eventuella åtgärder. Under tre veckor i april 2022 togs tillsammans 35 prover för is- och vattenprov från 25 verksam-heter i Alingsås kommun och analys genomfördes för traditionella indikatorbakterier för vattenpro-ver, det vill säga Escherichia coli, odlingsbara mikroorganismer vid 22℃ i tre dygn, långsamväx-ande i sju dygn samt koliforma bakterier vid 35℃. Proverna analyserades enligt Livsmedelsverkets föreskrift om dricksvatten (SLVFS 2001:30) och utlåtandende om analysresultat grundade sig på gränsvärden enligt föreskriften. Två prover (6%) bedömdes som otjänliga på grund av koliforma bakterier, vilket kan tyda på fekal kontaminering eller kontaminering från icke-enteriska miljöer. Detta resultat visar på vikten av att arbeta med åtgärder, eftersom kontaminering sannolikt kan leda till sjukdomar hos personer som konsumerar förorenat vatten och/eller is. Arton prover fick resultatet tjänligt med anmärkning, där 50% av isproverna och 54% av vattenautomaterna påvisade att det finns en problematik med utrustningens renhet eller att hygienen vid hantering inte var tillräckligt god. Resultaten från denna studie ger insikt i den mikrobiologiska kvaliteten för is och vatten som serve-ras till invånare och turister i Alingsås kommun.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)