Essays about: "lektiner"

Showing result 1 - 5 of 6 essays containing the word lektiner.

  1. 1. How antinutrients found in legumes and legume-based products affect the bioavailability of nutrients

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Anna Johansson; [2022]
    Keywords : Legumes; nutrients; bioavailability; antinutritional factors; absorption and uptake; antinutrients;

    Abstract : As a plant-based diet has been more advocated for various reasons, legumes have become an important pillar in such a diet. Brown beans, yellow peas, green peas and fava beans are the dominating grain legumes grown in Sweden are a natural source of proteins, vitamins and minerals. READ MORE

  2. 2. Comparison of Lectins and their suitability in Lectin Affinity Chromatography for isolation of Glycoproteins

    University essay from Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildning

    Author : Pontus Andersson; [2020]
    Keywords : biotechnology; lectins; chromatography; glycoproteins; lectin affinity chromatography; LAC; ConA; Concanavalin A; bioteknik; lektiner; kromatografi; affinitetskromatografi; glykoproteiner; ConA; Concanavalin A;

    Abstract : Virtually all extracellular proteins in humans are glycoproteins and likewise are many biopharmaceuticals. The glycosylation is directly correlated to biological function and stability of these proteins. The ability to isolate glycoproteins is thus of great importance in many applications. READ MORE

  3. 3. Antinutritionella faktorer i baljväxter : hälsoeffekter, halter och effekter av beredning

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Ylva Henriksson; [2017]
    Keywords : baljväxter; antinutritionella faktorer; proteasinhibitorer; α-amylasinhibitorer; lektiner; saponiner; α-galaktosider; fytat; tanniner; oxalat; lektiner; sojaböna; lupin; bondböna; trädgårdsböna; ärta; lins; beredning; tillagning;

    Abstract : Konsumtion av baljväxter som livsmedel har positiva hälsoeffekter men begränsas av förekomsten av antinutritionella faktorer (ANF). ANF minskar utnyttjandet av näringsämnen genom olika mekanismer, till exempel inhibering av digestionsen-zymer eller komplexbindning med mikro- och makronutrienter, och kan vara direkt skadliga i stora mängder. READ MORE

  4. 4. Åkerböna till slaktkyckling - effekt av enzymtillsats

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Ida Elgåsen; [2015]
    Keywords : slaktkyckling; åkerböna; enzymtillsats; proteas; amylas; ANS; broiler; faba bean; feed enzyme; protease; amylase;

    Abstract : I Sverige är soja det vanligaste proteinfodermedlet inom fjäderfäproduktionen. Att utfodra med inhemska proteinfodermedel istället för soja kan göra slaktkycklingsproduktionen mer hållbar. I Sverige är åkerbönan ett alternativ att ersätta sojan med då den är rik på råprotein och skördarna i landet har ökat de senaste åren. READ MORE

  5. 5. Inhemsk trindsäd i fodret till suggor och smågrisar

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Joanna Oliver; [2010]
    Keywords : Suggor; Smågrisar; Trindsäd; Foder; Inverkan;

    Abstract : Intresset för alternativa proteinfoder ökar mer och mer i och med den pågående klimatdebatten. Eftersom sojabönan inte kan odlas i Sverige medför det istället att den importeras vilket har börjat ifrågasättas. READ MORE