Arbetsmiljö och djurvälfärd på små mjölkgårdar

University essay from SLU/Dept. of Clinical Sciences

Abstract: Det har setts en tydlig minskning av antalet företag med mjölkkor i Sverige, det är framför allt de mindre gårdarna som har minskat i antal. Denna minskning skulle kunna påverka Sveriges livsmedelsförsörjning under krissituationer. En viktig förutsättning för att små mjölkföretagare ska överleva i framtiden är att det finns en god arbetsmiljö och djurvälfärd på gårdarna. Syftet med denna studie var att ta reda på hur lantbrukarna upplevde sin arbetsmiljö samt deras definition och upplevelse av djurmiljön i ett fåtal mindre besättningar. Studien utfördes på sex mindre gårdar i Jämtland och Uppland. Metoden som användes i detta mastersarbete var kvalitativ med semistrukturerade intervjuer av lantbrukarna. Svaren från intervjuerna analyserades med en tematisk analys. Resultatet från intervjuerna visade att lantbrukarna upplevde att de generellt hade en god arbetsmiljö. Majoriteten av lantbrukarna hade korna uppbundna, vilket hade en påverkan på både arbetsmiljön och djurvälfärden. Flertalet av lantbrukarna beskrev god djurvälfärd med välmående kor som är fina, rena, glada och friska. God djurvälfärd beskrevs även med långlivade och hållbara kor. Samtliga lantbrukare beskrev att de hade en god djurvälfärd på sina gårdar. Generellt var de deltagande lantbrukarna i denna studie väldigt positiva till sina liv som lantbrukare. Det fanns dock vissa faktorer som påverkade lantbrukarna negativt. Dels var det stressen kring det administrativa arbetet, dels var det påtryckningar utifrån. Lantbrukare beskrev att dessa påtryckningar kom från mejerierna, myndigheter samt konsumenter och media. Lantbrukarna i studien ansåg även att djurvälfärden hade en direkt koppling till arbetsmiljön.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)