Företagsetablering i produktion av insektsbaserat protein : en fallstudie på två företag i olika steg av etableringsfasen

University essay from SLU/Dept. of Economics

Abstract: År 2020 godkändes utvalda insekter som livsmedel av EU-kommissionen i ett tillägg till EU-förordningen Novel Food No. 2015/2283. Att äta insekter eller använda dem i djurfoder är både bra ur näringssynpunkt och för miljön men det finns idag endast ett fåtal aktörer på marknaden i Sverige. Marknaden för insektsproduktion har ett antal barriärer vid inträde som företag inom branschen behöver arbeta med, till exempel politik och regleringar. Företag inom insektsbranschen behöver utveckla sätt att arbeta för ökad acceptans och legitimitet samt anskaffa sig resurser för att övervinna barriärerna. Syftet är att undersöka företagsetablering för producenter av insektsprotein i Sverige genom att studera hur de påverkar sina egna förutsättningar för etablering. Två fallföretag i olika steg av etablerings¬fasen har undersökts genom semistrukturerade intervjuer och med hjälp av teorier inom strategier, resurser, konkurrens och legitimitet har företagens förutsättningar studerats. Utifrån empirin som samlades in under intervjuerna visade det sig att de främsta inträdesbarriärerna för de två fallföretagen har varit politiken, kostnadsnackdelar oberoende av storlek och gapet mellan tillgänglig volym och efterfrågan. Ytterligare en inträdesbarriär identifierades: brist på konkurrens. Från empirin framgick även vikten av samarbete och byggande av en gemensam kunskapsbas i branschen för att erhålla legitimitet och ytterligare resurser. Att driva en bransch på egen hand är resurskrävande och fler aktörer ökar branschens legitimitet. Studien visar att inträdesbarriärerna påverkar etableringsfrekvensen i svenska insektsbranschen.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)