Komjölk kontra växtbaserade alternativ : en jämförande studie kopplat till näringsinnehåll, hälsa och miljöpåverkan

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Abstract: Den här uppsatsens syfte är att utifrån näringsinnehåll, hälso- och miljöpåverkan jämföra komjölk med växtbaserade alternativ. De växtbaserade dryckerna som rapporten belyser är havre-, soja- och mandeldryck. En litteraturstudie har genomförts varvid flera olika databaser har använts. Mjölkkonsumtionen har minskat markant de senaste åren medan växtbaserade alternativ har ökat i popularitet Det finns ett flertal faktorer som ligger till grund för varför konsumenter i högre utsträckning väljer växtbaserade alternativ framför komjölk. Smakpreferenser, etiska skäl, allergier, miljöhänsyn och trender är några exempel. Av de växtbaserade dryckerna kommer havredryck kommer på första plats hos konsumenterna följt av sojadryck och därefter mandeldryck. Argumenten är komplexa för och emot effektiviteten och hållbarheten hos animaliska kontra vegetabiliska livsmedel. Skillnader mellan animaliska och vegetabiliska produkter i relation till proteinkvalitet och näringssammansättning måste tas i beaktning för att få en rättvis bild. Begrepp som Food Matrix och de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR) blir relevanta i sammanhanget. Food Matrix belyser vilka effekter som livsmedlet har på hälsan och sträcker sig bortom näringsinnehållet medan NNR beskriver det rekommenderade intaget av olika livsmedel. Komjölk består av en mängd ämnen som exempelvis mineraler, vitaminer, protein och fett. Det är en av våra viktigaste källor till kalcium och ger även tillgång till fosfor, riboflavin samt vitamin B12. Komjölk måste enligt lagen vara berikad med vitamin D. Näringsinnehållet hos de växtbaserade alternativen beror på vilken källa de kommer från (spannmål, baljväxt, nöt etc.), vilka ämnen den är berikad med samt metod för förädling av råvaran till färdig produkt. En jämförelse mellan komjölk och växtbaserade alternativ utifrån näringstäthet, hälsa och miljöpåverkan blir komplex och det är svårt att isolera en punkt från sitt sammanhang. Det blir därmed en utmaning att bedöma vad ett enskilt livsmedel har för effekter på hälsan. Komjölk samt de växtbaserade alternativen består av flera olika närings- och bioaktiva ämnen. Vi äter måltider där livsmedel kombineras i olika kostmönster och genom det ger en påverkan på hälsan.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)