Insekter som proteinkälla i hundfoder : utvalda insekters smältbarhet och påverkan vid allergi

University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Abstract: Traditionella proteinkällor innebär en påfrestning på miljön i form av utsläpp samt vatten- och markanvändning. Insekter är en uppmärksammad proteinkälla med lägre klimatpåverkan och inkluderas idag i hundmatsbranschen. Dessa marknadsförs även som fördelaktiga vid allergi. Därav syftar denna litteraturstudie att presentera hur väl hunden kan nyttja näringsinnehållet i de vanligaste insektsbaserade proteinkällorna och redogöra för dess eventuella fördelar vid allergi. Underlaget för studien selekterades huvudsakligen genom en formulerad sökfråga och flertal olika plattformar för vetenskapligt material. Även relevant facklitteratur inkluderades. Litteraturstudien fann att tolv olika insektsarter används, eller analyseras för att vidare inkluderas, i hundfoder. Dessa är arter av flugor, fjärilar, mjölmaskar, kackerlackor, skalbaggar och syrsor. Näringsinnehållet varierar källorna emellan men gemensamt besitter de höga proteinhalter. Samtliga arter med tillräckligt dokumenterat underlag innehöll tillräcklig halt aminosyror för att uppfylla hundens dagliga behov. De flesta insekter hade även en tillfredsställande smältbarhet av proteinet. Även insekternas fettinnehåll är högt vilket kan påverka avföringens kvalité, en aspekt som påverkar hundägarens inställning till fodermedlet. Litteraturen menar dock på att avföringskvalitén vid insektsprotein är likvärdig eller bättre i jämförelse med kontrollfoder. Marknadsföringen av insektsbaserade hundfoder understryker insekternas roll som exotisk proteinkälla, alltså ett protein immunförsvaret inte påträffat och därmed inte utvecklat antikroppar mot. Endast två publicerade studier inkluderade data om effekterna på allergi. Den första undersökningen såg en signifikant förbättring av allergiorsakade hudsymtom vid utfodring med insektsprotein i jämförelse med kontrolldieten. Nästa studie talade istället för risk för korsreaktion vid kvalsterallergi och insektsfoder. Slutligen finner denna studie stora möjligheter gällande insektsproteinets framtid i form av bland annat ytterligare lägre miljöpåverkan samt ett ökat intresse och villighet att inkludera insektsprotein i foder liksom livsmedel. Ytterligare analyser och studier krävs gällande proteinkällorna s innehåll och kvalité likväl deras egentliga roll vid allergier. Detta för ett säkert användande av insekter i fodermedel.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)