Förbättrad svensk durumveteodling : såtidpunkt, kvävegödsling och ekonomi

University essay from SLU/Dept. of Soil and Environment

Abstract: Durumvete är en art av vete som i Europa framförallt odlas runt medelhavet. Senaste årtiondena har durumvetet även börjat odlas i Sverige. Idag är det fortfarande en nischgröda och odlingen är i huvudsak fokuserad till Gotland varifrån Lantmännen köper spannmålet för att göra pasta. I Skåne och resterande Sverige odlas det också durumvete till mindre kvarnar som förädlar varan. Syftet med detta arbete var att förbättra kunskapen om durumvete. Det som är relevant för den svenska odlaren är hur väl durumvete fungerar i dennes odlingssystem. Målbilden har i arbetet därför varit att både kunna relatera frågeställning och använda data som är relevanta i Sverige. Grunden till uppsatsen är fyra fältförsök som genomförts på Gotland åren 2019 till 2022. Försöksresultaten ska ge en rättvis bild av durumvetets avkastning jämsides med brödvete. Det som undersökts är dels om höst- eller våretablering är mest fördelaktigt. Höstetablering hade signifikant bättre avkastning i tre av fyra försök. Vidare undersöktes om kväveutnyttjandet och förmågan att bygga ett högt proteinvärde skilde sig mellan arterna. Slutsatsen är att kväveutnyttjandet beror på sort där en durumsort kan ha ett högre och en annan ett lägre kväveutnyttjande än brödvete. Slutligen studerades om durumvete är ekonomiskt lönsamt att ersätta med brödvete och hur mycket lägre skörd av durumvete som kunde accepteras. Den skörden som uppnåddes i försöken gjorde durumvete mer lönsamt än brödvete. Formeln som konstruerades och beskrivs i material & metod är till för att kunna användas av den som själv vill göra egna räkneexempel.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)