Vassle: sammansättning, process och användningsområden : en jämförelse av söt, salt, och sur vassle

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Author: Julia Kullberg; [2021]

Keywords: söt vassle; salt vassle; sur vassle;

Abstract: Vassle är mjölkindustrins största biprodukt och stora mängder genereras årligen. Nyttjandet av vassle förlorades till stora delar i och med den industriella osttillverkningens uppkomst men dagens industri har åter börjat ta vara på denna näringsrika råvara med hjälp av ny forskning, nya metoder och teknologi. Genom olika typer av industriella processer genereras dom tre huvudtyperna av vassle; söt, salt och sur vassle. Syftet med denna uppsats är att göra en jämförelse mellan söt, salt och sur vassle med fokus på produktion och process, sammansättning, egenskaper och användningsområden, samt att diskutera vilken problematik det finns med de olika produktionerna och framtida möjligheter som finns på marknaden för vassleprodukter. De största skillnaderna mellan de olika typerna av vassle ligger i den föregående produktionen och dessa leder till skillnad i deras kemiska sammansättning och egenskaper vilket ger de olika typerna av vassle olika användningsområden. I dagsläget finns två huvudvägar för att vidareförädla vassle. Den första av dessa är filtrering till ett koncentrat och tillverkning av pulver, den andra vägen är isolering och utvinning av värdefulla komponenter. Det går att göra stora vinster i nyttjandet av vasslen - både ur en ekonomisk och miljömässiga aspekter.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)