En intervjustudie om odlare av kulturspannmål i Norrland

University essay from SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Abstract: En framtid med varmare klimat och mer oberäkneliga väderförändringar ställer krav på livsmedelsproduktionens anpassningsförmåga. Forskningen visar att en genetisk diversitet är viktig för att stärka resiliensen inom odlingslandskapet och stå emot framtidens utmaningar. Samtidigt blir konsumenter alltmer medvetna om livsmedlens klimatpåverkan samt hälsoaspekter och just nu går det att urskilja en konsumtionstrend som gynnar lokalproducerad mat. En gröda som har fått ökat intresse i och med denna trend är kulturspannmål. Både konsumenter och producenter har fått upp ögonen för dessa grödor men trots det ökade intresset är kunskapen om kulturspannmålsodlingar i Norrland fortfarande begränsad. I den här studien undersöker jag vad som motiverar lantbrukare till att börja odla kulturspannmål vid tuffa odlingsförutsättningar, vilka resurser som behövs vid start av dessa odlingar samt hur producenter kan kommunicera produktens fördelar till konsument. Fokus ligger på småskalig produktion av kulturspannmål och fem intervjuer har gjorts med kulturspannmålsodlare i Norrland. Resultatet visar att en av de viktigaste drivkrafterna till att börja odla dessa grödor är att kunna bidra till bevarandet av genetisk mångfald och långsiktigt nyttjande av jordbrukslandskapet. För att kunna starta odlingarna behöver lantbrukare tillgång till kontakter, då utsädet oftast inte går att få tag på via officiella marknader. Resultatet visar också att de småskaligt odlade kulturspannmålen har värden som skiljer sig åt från de moderna spannmålssorterna. Direktkontakt mellan konsument och producent möjliggör för lantbrukare att kommunicera dessa värden och ta ut högre priser.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)