LCA av innovative matsvinnsentreprenörer : en studie ur ett socialt- och miljöperspektiv

University essay from SLU/Dept. of Energy and Technology

Abstract: Omkring 1/3 av all den mat som produceras idag kastas i de olika leden i livsmedelskedjan, stora delar av den maten är fullt ätbar och kastas i onödan. Mat som produceras men som inte hinner nå tallriken förbrukar mängder av olika resurser och bidrar till stor miljöpåverkan helt i onödan. Detta leder även till en enorm överproduktion av mat och i samband med en ständigt växande befolkning ställs högre krav på matproduktionen som i sin tur påverkar miljön ytterligare. FN satte år 2015 upp 17 globala mål som syftar till att uppnå en social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet och för att uppnå detta är en hållbar matkonsumtion en viktig del. Maten som konsumeras har en stor påverkan på miljön och ekosystemen, men också ekonomin och de sociala värderingarna. Det är därför viktigt att vid utvecklandet av nya tjänster och produkter ta hänsyn till fler aspekter och hitta en balans mellan dessa. Syftet med denna studie är att genomföra en livscykelanalys som studerar miljöpåverkan och den sociala påverkan från sju tjänster som har utvecklats för att minska matsvinnet. Miljöpåverkan beräknas i miljöpåverkanskategorierna klimatpåverkan, övergödning och markanvändning och den sociala påverkan studeras i intressentkategorierna arbetare och konsumenter. Det framgår tydligt i studien att matkonsumtionen har en stor miljöpåverkan vilket ger en stor miljönytta av att ta tillvara på all överskottsmat oavsett vilken lösning det handlar om. Oavsett vilka livsmedel som antas ersättas av tjänsterna är miljövinsten betydligt större högre upp i avfallshierarkin, då miljövinsten för produktion av biogas är lägre än för donation och minskning av matsvinn. Det framgår även att den tjänst med den lägsta miljönyttan har den största sociala påverkan, vilket visar vikten av att ta hänsyn till fler aspekter vid studerandet av nya tjänster och produkter.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)