Hur påverkar utfodringen av kon kalvens födelsevikt i dikalvsuppfödning?

University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and Health

Abstract: Dikalvsuppfödare strävar efter levande och livskraftiga kalvar för att kunna hålla god lönsamhet i sin produktion. Stora kalvar kan orsaka förlossningskomplikationer och dödfödslar och är därför inte önskvärda på grund av aspekter som rör både ekonomi och djurvälfärd. Trots användning av ett väl genomtänkt avelsmaterial upplever dock dikalvsuppfödare ibland att korna ändå föder för stora kalvar. Frågan om huruvida det finns andra faktorer utöver genetiken som påverkar kalvens födelsevikt har på grund av detta väckts. Syftet med denna litteraturstudie är därför att undersöka hur utfodringen av kon under dräktigheten kan påverka kalvens födelsevikt inom dikalvsuppfödningen, genom att sammanställa befintlig litteratur inom ämnet. Denna litteraturstudie visar på att det finns en möjlighet att ändra kalvens födelsevikt med hjälp av utfodringen av kon, där restriktion av protein någon gång under dräktigheten ger störst påverkan på födelsevikten. Om restriktionen sker i början av dräktigheten kommer moderkakans kotelydonvikt att öka, vilket ger en bättre näringsöverföring mellan ko och kalv. Fostrets förmåga att växa beror till stor del på dess tillgång på glukos. Olika energikällor verkar dock inte påverka kalvens födelsevikt signifikant. Denna kunskap gör det möjligt för dikalvsuppfödaren att arbeta för att födelsevikten inte blir högre. Målet är nödvändigtvis inte att sänka födelsevikten utan att säkerställa att den inte blir högre för att undvika förlossningskomplikationer. Litteraturstudien har visat att det går att påverka kalvens födelsevikt med utfodringen, men påverkan är begränsad och frågan är hur stor effekt det har i praktiken. Mer forskning inom ämnet behövs för att se om det finns andra faktorer som kan påverka kalvens födelsevikt mer än vad utfodringen visat sig kunna göra.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)